NISPA

Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction

Ontgiften van benzodiazepines door middel van flumazenil

Vraag en doelstelling
Lichamelijke afhankelijkheid van benzodiazepinen (BZDn) komt voor bij circa 200.000 Nederlanders. Met behulp van een langzame afbouw lukt het ongeveer 65% van de gebruikers om met deze middelen te stoppen. De helft van deze “ stoppers” gebruikt na een jaar toch weer deze middelen. Langdurig stoppen is dus moeilijk. Ongeveer 15.000 mensen ervaren niet alleen lichamelijke afhankelijkheid maar hunkeren ook naar deze pillen, hebben er geen grip op, en gebruiken daardoor hoge dosis. Voor deze groep is het nog moeilijker om te stoppen, terwijl ze een zeer slechte kwaliteit van leven ervaren.
In Italië en Australië is bij deze groep veel ervaring opgedaan met een infuus in de buikhuid met flumazenil, een soort tegengif. Het viel de behandelaars op dat met een dergelijk infuus het stoppen relatief makkelijk en snel gaat. Er is alleen weinig geschreven hoe het ging met deze mensen na de infuusbehandeling. Ook weten we te weinig over bijwerkingen en angst- en slaapproblemen tijdens en na de behandeling. Het doel van dit project is dat we een antwoord krijgen op deze vragen.

Opzet
We gaan dertig patiënten met een hoge dosis BZDn  behandelen. Zij worden allemaal opgenomen en krijgen zes van de twaalf dagen een infuus met flumazenil in de buikhuid. Doel is deze mensen binnen een week te laten stoppen met hun kalmeringsmiddelen en als dat niet lukt in ieder geval uit te komen op een zo laag mogelijke dosis. Voorafgaand, tijdens en na de ontgifting worden vragenlijsten afgenomen en computertaken verricht om meer inzicht te krijgen op ontwenningsklachten, bijwerkingen, angst en slaapwaakritme. Het percentage volledig geslaagde ontgiftingen wordt vergeleken met een groep patiënten die rond 2002 ontgift zijn in de kliniek door middel van afbouw. Ook wordt daarbij de ernst van de ontwenning en angst vergeleken.

Conclusies en aanbevelingen
Deze hangen af van de resultaten.

Looptijd
2015-2023

Opdrachtgever
NISPA en Novadic-Kentron ( 2015-2016)

In samenwerking met
Radboudumc afdeling psychiatrie en Stichting tot steun VCVGZ (subsidie)

Onderzoeksteam NISPA
Erik Paling, verslavingsarts KNMG
Arnt Schellekens, directeur NISPA